Monday 11 February 2013

Enesekontroll




"Do not give the devil an opportunity to work. / Ärge andke ka maad kuradile" Ef. 4:27 

Üks kuradi võimsamaid vahendeid on hirm. Tihti on hirm see, mis hoiab meid tagasi elamaks oma elu nii, nagu Jumal tahaks, et me elame. Me kardame erinevaid asju ning tihtipeale hoiavad kõiksugu hirmud meid tagasi käitumast õigesti. Piibel ei ütle meile kordagi, et me ei tunne hirmu. Hirm on tunne ning jah, me tunneme seda, kuid Piibel ütleb meile ka korduvalt, et me ei pea kartma. 


"Do not be afraid of them; the LORD your God himself will fight for you." Deuteronomy 3:22


"The LORD will fight for you; you need only to be still." Exodus 14.14


Me oleme Jumala lapsed ja meil on võimas Jumal. Üks asi, mida ma tänu Jumalale olen mõistnud, on see, kui tähtis on kontrollida oma emotsioone , selle asemel, et lasta neil meid juhtida. 

"Otsekui mahakistud linn, millel pole müüri, on mees, kes ei talitse oma meelt." Õp. 25:28

"Pikameelne on parem kui kangelane, ja kes valitseb iseenese üle, on parem kui linna vallutaja." Õp. 16:32


Jumal on võimsam kui hirm, kuid selleks, et me saaksime täielikult kõndida koos Temaga Tema tahte järgi, peame me sulgema ukse kuradile. Me ei saa jätta seda ust saatanale avatuks ning siis süüdistada milleski Jumalat. Me peame valvama mida me ütleme, kuulame ja vaatame, kuid lisaks sellele on oluline, et suudaksime kontrollida oma emotsioone. 

Kui me OTSUSTAME, et me ei tegutse emotsioonide ajendil, vaid mõtleme ka siiski ennem natukene, siis suudame me elada stabiilsemalt. Mõnel inimesel on oma emotsioone kergem kontrollida, teisel raskem, kuid meil kõigil on võimalik langetada otsus ning seejärel toimida vastavalt. 
Mu mõte ei seisne selles, et me kunagi ei vihastuks, vaid siiski selles, et meil säiliks kontroll oma sõnade, käitumise ning mõtete üle. 

See pole kindlasti mitte lihtne, kuid ma usun, et  lugedes igapäevaselt Jumala Sõna, palvetades, ning veetes aega ka kogudusega, suudamegi me olla stabiilsemad ning selle läbi saab Jumal meid ka paremini kasutada.



Vabandan, et sõnakorduseid oli hästi palju ja üleüldse tuli see postitus veidi segane. 

No comments:

Post a Comment